Magas vérnyomás tünetei

Mi a magas vérnyomás határa?

A magas vérnyomás és az ebből fakadó keringési betegségek, elváltozások az egyik leggyakoribb egészségi problémát jelentik hazánkban. Orvosi szakirodalom szerint a tartósan, tehát több napon át, több alkalommal, azonos időben és feltételek mellett, normál körülmények között a mért értékek átlaga magasabb, mint 140/90 Hgmm.

A magas vérnyomás – hipertónia - tünetei

A kiemelkedően magas vérnyomás értékek sajnos nem okoznak azonnali, csak erre jellemző tüneteket. A legtöbb emberben nem tudatosul az, hogy valami problémája lenne, így a magas vérnyomást a „csendes gyilkos” jelzővel is ellátták. Vannak tünetek, melyekből következtetni lehet rá előre, ám ezek meglehetősen általánosak:

Fejfájás – jellegzetesen tartótáji, feszítő fejfájás, ami reggel erősebb, ám nyomtalanul elmúlik. A nyomás megnő az agyi erekben és ez okozza a fájdalmat.

Szédülés – különösen mozgás, megerőltetés hatására következhet be, elgyengülés, szédülés, homályos látás, bizonytalanság.

Fáradékonyság – a szervezetet, az ereket terheli a megnövekedett nyomás és ettől gyorsabban elfárad az illető. jellegzetes észrevétel, hogy azok a dolgok, amit a páciens előtte gond nélkül megcsinált, az egyre nehezebbé válik. Sokan a kor előrehaladtára, vagy a súlynövekedésre fogják a dolgot, ami talán igaz is lehet, ám a háttérben a magas vérnyomás tünete áll.

Orrvérzés – az orrban levő hajszálerek megpattanása okozza, néha csak szivárgó, ám egyesesetekben erős, rendszeres, nehezen elállítható orrvérzést. Jellegzetes tünet, hogy akkor ered el az orra vére valakinek, ha lehajol, ezzel megnövekedik a fejben az amúgy is magas vérnyomás.

Mellkasi fájdalom – a megnövekedett terhelésű nagy mellkasi erek jeleznek ilyen módon, de akár a koszorúér-problémák jele is lehet, amit szintén a magas vérnyomás és az erek nem megfelelő állapota okoz.

Szemfájdalom, szemfáradtság - a szem erek jelzik a legjobban a szervezet ereinek állapotát, így a szemben levő hajszálerek meszesedése, terhelése a magas vérnyomás jellegzetes tünete. A retina erek meszesedése, összehúzódása jól látható szemfenék tükrözéses vizsgálat során, de a magas vérnyomás más elváltozásokat is okoz a szemben, lehetnek mikrovérzések, lipidlerakódások, melyek kezelés nélkül a látás fokozatos romlásához, vagy akár elvesztéséhez is vezethetnek.

Romló veseműködés – a másodlagos magas vérnyomás betegség vese eredetű. A vese ereket károsítja, csökkenti a vese artériák áteresztő-képességét, így a vese teljesítőképessége romlani kezd. A vese erre egy érösszehúzó hormont választ ki a renint, ami a szervezet többi erét is összehúzza, ezzel együtt sajnos a magas vérnyomás is növekedik. A romló veseműködés tünete a gyengeség, fáradékonyság, a lábak vizenyős dagadása, szexuális aktivitás csökkenése, a szemkörnyék reggeli duzzanata, gyakori izomgörcsök, laboratóriumi vizsgálatok során pedig észlelik, hogy megnő a vizelettel ürülő fehérje mennyisége.

Ezekből az látszik, hogy nincs a magas vérnyomásnak egy jól körülhatárolható, jellemző tünetegyüttese, mert ezek a tünetek megjelenhetnek más kórképeknél is. Ezért fontos a rendszeres vérnyomásmérés, mert azzal azonnal és könnyen kimutatható, hogy valami eltérés van.

 
Ajánlott vérnyomásmérők


Legjobb vérnyomásmérők

Vérnyomásmérők bemutatása, előnyökkel, hátrányokkal, vevői véleményekkel.