Felkaros vagy csuklós vérnyomásmérőt válasszak?

A vérnyomásmérő kiválasztása nagyon fontos lépés, mivel sok éven át fogja használni és nagyon sok múlhat azon, hogy jó készüléket választott-e vagy olyat, ami nem illik Önhöz.
A vérnyomásmérőt sokan ár alapján választják, nem gondolva abba bele, hogy az évek során a tartósságra és a minőségre is hangsúlyt kell fektetni. Az ár és a minőség itt is összefügg. Nálunk csak ellenőrzött minőségű vérnyomásmérők vannak, ám abból is sokféle.

Elemes vagy akkumulátoros vérnyomásmérő?

Fontos arra figyelni, hogy ha elemes modellt választunk, akkor legyen mindig készenlétben tartalék elem.. Ez különösen akkor jelent bosszúságot, ha éppen akkor fogy ki az elem, amikor azonnal meg kellene mérni a vérnyomást. Ha épp hétvége van, vagy nincs a közelben olyan bolt, ahol elemet is árulnak, akkor az nagyon kellemetlen lehet. Ha akkumulátoros vérnyomásmérőt választunk, a töltőjét, adapterét tartsuk készenlétben, ne pakoljuk el a szekrény mélyére. Mindig az eredeti, gyári adaptert használjuk, mert az esetleges feszültségingadozás a mérési eredményt befolyásolja. Léteznek olyan vérnyomásmérők is, melyek elemmel és adapterrel is működnek.

Felkaros vérnyomásmérő


A leggyakrabban használt típus, pontossága miatt az orvosok is ezt részesítik előnyben. Előnye, hogy többféle méretű mandzsettával kapható, így a karméretnek megfelelőt tudjuk használni. Ha túl kicsi a mandzsetta, akkor nem ad pontos értéket, ha túl nagy és lötyög, mert nem simul a felkarra, akkor szintén téves eredményt mutathat.
Felnőtt vérnyomásmérő mandzsetta helyett gyerekeknek külön lehet kapni vérnyomásmérő mandzsettát.
A teljes kart tegyük szabaddá, ha felkaron mérjük a vérnyomást, a visszagyűrt, feszülő ruhaujj hamis eredményeket hozhat. A felkaros vérnyomásmérő árban kicsit több lehet a csuklósnál, ám hosszas használatra sokkal megbízhatóbb.

Csuklós vérnyomásmérő


A csuklós vérnyomásmérést az orvosok csak gyors ellenőrzésre javasolják, és inkább csak 40 éves kor alatt. Túlsúlyos, nagyon vastag felkarú emberek esetében a csuklón való vérnyomásmérés alternatívája lehet a felkarosnak. Előnyként szokták említeni, hogy nem kell szabaddá tenni az egész kart, gyorsabban megvan a mérés. A gyorsaság azonban nem lehet szempont, ha az egészségünkről van szó. A csukló erei távolabb vannak a szívtől, mint a felkar artériái, és vékonyabbak is, más eredményt adhat, mint a felkaros! A csuklós vérnyomásmérő normál, vagy erős csuklójú emberek számára használható. Vékony csuklójú, erősen lefogyott, idős, vagy rossz keringésű betegeknek a csuklós vérnyomásmérő nem javasolt. Az érelmeszesedés, az erek nem megfelelő állapota esetén sem javasolt a csuklós vérnyomásmérés.
Ha csuklós vérnyomásmérőt használunk, még jobban figyeljünk oda a helyes tartásra, hogy ne feszüljön a kar, és a mérés a szívvel egy vonalban történjen.

Automata és félautomata vérnyomásmérő


Otthoni vérnyomásmérésre már szinte kizárólag ezeket használják. Automata vérnyomásmérőnél a gép pumpálja fel a mandzsettát, félautomatánál kézzel kell felpumpálni.
Nagy, jól látható kijelzőjüket könnyű leolvasni, még az idős, vagy rosszul látó embereknek is. A mért adatokat tárolja, akár több személy adatait is számon lehet tartani, sőt egyes típusok grafikus kijelzőjén a változások diagramját is meg lehet jeleníteni.

 
Ajánlott vérnyomásmérők


Legjobb vérnyomásmérők

Vérnyomásmérők bemutatása, előnyökkel, hátrányokkal, vevői véleményekkel.