Alacsony vérnyomás hypotónia tünetei

Az alacsony vérnyomás gyakran tünetmentes, vagy tünetei sokfélék lehetnek, de - mint a normálistól eltérő vérnyomásérték - majdnem annyira káros lehet, mint a magas vérnyomás. Alacsony vérnyomás minden életkorban előfordulhat, bár leginkább a fiatal nőket és a nagyon idős betegeket érintheti, sokszor gyógyszerek mellékhatásaként, vagy kölcsönhatásaként fordul elő.
A krónikusan alacsony vérnyomásra való hajlam örökölhető, jellemzően a vékony testalkatúakat érinti.

Mi számít alacsony vérnyomásnak?


Nemzetközileg elfogadott sztenderd szerint a szisztolés érték hölgyek esetében 100Hgmm-nél, urak esetében 110 Hgmm-nél alacsonyabb, függetlenül a diasztolés érték nagyságától.

Az alábbi tüneteknél érdemes alacsony vérnyomásra gyanakodni:

Krónikus fáradtság, aluszékonyság

Az általános közérzet az alacsony vérnyomás mellett rossz, gyengének, fáradtnak érzi magát a beteg, olyan dolgok elvégzése is nehézségbe ütközik, amit azelőtt könnyedén napi szinten tudott csinálni. Többször alszik egy nap, de amikor felébred, sem érezte azt, hogy kipihente magát.

Szédülés, ájulás, émelygés

Az alacsony vérnyomástól el is ájulhat a páciens. Ilyenkor a leghelyesebb lefektetni, és a lábait magasra polcolni, hogy a vér eljusson az agyi erekhez. pár perc nyugalom után a helyzet többnyire rendeződik. Néha hányingerrel, émelygéssel is jár, ha leesik a vérnyomás.
A szédülés gyakran hirtelen mozdulatoknál, felállásnál, nyújtózkodásnál jelentkezik. Aki tudja, hogy hajlamos rá, az óvatosan hajolgasson, az ágyból fokozatosan, a szélére kiülve keljen fel.

Hideg, sápadt végtagok

Az elégtelen vérellátás miatt a kéz és a láb ujjai hidegek, gyakran nyirkosak. Akinek alacsony a vérnyomása, az rosszabbul viseli a hideget, fázékonyabb.

Figyelem, koncentrálóképesség csökkenése

Az alacsony vérnyomás az agyi erekre is kihat, (bár ezt régebben cáfolták), így a szellemi tevékenység végzése erősen romolhat, a mi pszichés problémák forrása is lehet. Ez nehézséget okoz a munkában, az iskolában. Az idős kori alacsony vérnyomás fokozza az elbutulás, a kóros demencia kialakulását, illetve vegetatív idegrendszeri tüneteket is okoz.
A memória és a finom mozgásokra, koordinált mozgásra való képesség is romlik az agy elégtelen vérellátása következtében.

Az alacsony vérnyomás megállapítása

Vérnyomásméréssel könnyedén megállapítható, de az alacsony vérnyomás, mint önálló betegség megállapításához a páciens egy 24 órás vérnyomásmérő vizsgálaton vesz részt, ami a napi értékeket folyamatosan méri óránként négyszer.
Nem minden alacsony vérnyomás érték jelent betegséget, sokszor eseti jellegű a probléma, a külső körülmények okozhatják, például hőguta, vércukorszint leesése, túlzott megerőltetés, sokáig egy helyben állás.

Alacsony vérnyomás kezelése

Ezt minden esetben kezelőorvosának kell eldöntenie. Ha komolyabb tüneteket nem okoz, akkor nem szokták kezelni. Jó hatással van az alacsony vérnyomásra a fizikai aktivitás, elsősorban a keringést élénkítő kardio jellegű tevékenység. Alacsony vérnyomás esetén kiemelkedően fontos a megfelelő folyadék bevitele, így a napi 1,5-2 liter víz megivása.

Ha hajlamos az alacsony vérnyomásra, mérje rendszeresen vérnyomásmérő segítségével adatait.

 
Ajánlott vérnyomásmérők


Legjobb vérnyomásmérők

Vérnyomásmérők bemutatása, előnyökkel, hátrányokkal, vevői véleményekkel.