A vérnyomásmérő helyes használata

Akinek rendszeresen kell mérnie a vérnyomását, az vezessen vérnyomásnaplót, amiben felvezeti a mindig azonos időben mért értékeket. A vérnyomásmérési tanácsok nem helyettesítik az orvosi véleményt, így a legfontosabb, hogyha valami eltérést tapasztal, akkor forduljon orvosához minél előbb. A magas vérnyomás súlyos problémákhoz vezet, öngyógyítással ne kísérletezzen!

8 fontos lépés a helyes vérnyomásmérésért

 1. A vérnyomás mérésétől többen szoronganak, így aki érzi, hogy feszült lesz tőle, az ne maga mérje, hanem valaki segítsen számára. A pszichológiai tünetek erősebbek lehetnek, így a szorongó nem biztos, hogy valós értékeket mér. Közismert tény, hogy az orvosi rendelőben gyakran mérnek magasabb vérnyomási adatokat, így a pontos diagnózis felállításához a páciensnek együtt kell működnie, és otthona nyugalmában rendszeresen kell mérnie a vérnyomását.

 2. Mindig azonos időpontban mérjen, órára pontosan. Az emberi szervezet roppantul változékony, így a vérnyomás is sok különböző értéket mutathat egy napon belül. Ha pontos eredményt szeretne, akkor ugyanazzal a vérnyomásmérővel, ugyanakkor mérjen rendszeresen.

 3. Legyen nyugalomban. Vérnyomásmérés előtt menjen ki pisilni. A feszülő hólyag egy belső stressz, így befolyásolja a vérnyomás magasságát is. A mérés időpontja előtt egy órával már ne gyújtson rá, alkoholt, kávét, teát se fogyasszon. Helyezze nyugalomba magát: még a csekély aktivitás is emeli a vérnyomást: a szisztolés értéket átlagosan 6 mmHg-rel, a diasztolés értéket 5 mmHg-rel.

 4. Lazítsa meg az öltözetet, tegye szabaddá a karját. A szoros ruhaujjat gombolja ki, a szoros derékövet lazítsa meg kicsit. Ha pulóvere ujja felhúzva nagyon szoros lenne, inkább húzza ki belőle a karját arra az időre.

 5. Vérnyomást mindig a szív magasságában mérünk a kevésbé aktív kézen (jobbkezesek a balkézen). Fekvő betegnél ez nem jelent gondot, ülő helyzetben azonban csuklós vérnyomásmérő használatakor a kart le kell támasztani úgy, hogy a csukló a szívvel egyvonalban legyen. ( Ha a szív alá kerül a kéz, a nyomás magasabb lesz.) Fontos az, hogy ne maga tartsa, hanem alá legyen támasztva, pl. fotel karfa, asztal, stb., mert a megfeszített karizom szintén növeli a vérnyomást, nem kap valós értéket. A hátát is támassza meg és ne tegye keresztbe a lábait. A kart mindig tenyérrel felfelé, lazán kinyújtva, alátámasztva tartsa. Orvosi tény az is, hogy ülő helyzetben a diasztolés vérnyomás 5 mmHg-rel magasabb, mint fekve. Állva soha ne mérjen vérnyomást.

 6. A vérnyomásmérő mandzsettája mindig megfelelő legyen. Simítsa a karra, vagy a csuklóra a mandzsettát lapos állapotban és addig húzza, amíg körkörösen a bőrre simul. Ne lötyögjön, de ne is vágjon be. Akinek vastagabb a karja, de kis mandzsettájú vérnyomásmérője van, a mért szisztolés érték akár 20Hgmm-rel is több lehet.

 7. A felkaros vérnyomásmérőt a könyökhajlattól bő kétujjnyira tegye fel, a csuklós vérnyomásmérőt közel a csukló hajlásához. Vérnyomásmérés közben lehetőleg ne mocorogjon, ne beszéljen.

 8. Mérje vissza a kapott értéket egy perc múlva akkor is, ha normál értéket kapott. Ha azonban kiugróan eltérő számokat lát, ne pánikoljon, ismételje meg a mérést egy perc múlva, utána maradjon nyugalmi helyzetben 10 percig, és mérje újra, írja fel vérnyomásnaplójába.
 
Ajánlott vérnyomásmérők


Sencor SBP901 digitális felkaros vérnyomásmérő

25 vélemény

Sencor SBP901 digitális felkaros vérnyomásmérő
32 db raktáron.
Ha 14:00-ig leadja rendelését, másnap átveheti a terméket!
 • Folyamatos készletfeltöltés
 • kiszerelés: 1db termék
14 340 Ft
+ postaköltség (1.000 Ft)
Sencor SBD1470 digitális csuklós vérnyomásmérő

15 vélemény

Sencor SBD1470 digitális csuklós vérnyomásmérő
21 db raktáron.
Ha 14:00-ig leadja rendelését, másnap átveheti a terméket!
 • Folyamatos készletfeltöltés
 • kiszerelés: 1db termék
10 740 Ft
+ postaköltség (1.000 Ft)
Momert 3111 felkaros vérnyomásmérő

32 vélemény

Momert 3111 felkaros vérnyomásmérő
8 db raktáron.
Ha 14:00-ig leadja rendelését, másnap átveheti a terméket!
 • Folyamatos készletfeltöltés
 • kiszerelés: 1db termék
13 040 Ft
+ postaköltség (1.000 Ft)